Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śledź

Śledzie z czosnkiem*

Składniki: 1/2 kg filetów matjasów 5 ząbków czosnku 1 garść majeranku 3/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia:Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pokrojone śledzie.Posypać majerankiem układać w szklanym naczyniu,zalewając oliwą.Wstawić do lodówki na dobę.Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila

Śledzie marynowane z chrzanem

Składniki: 2 tacki filetów śledziowych ¼ szklanki przegotowanej wody mleko 1 duża czerwona cebulą 1 łyżka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1 łyżkę świeżo utartego chrzanu 1/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Cebulę obrać, blanszować. Chrzan oczyścić, utrzeć na drobne wiórka. Cukier rozpuścić w…

Filety śledziowe w sosie cygańskim

Składniki: filety śledziowe małosolne mleko Sos: 1 szklanka ketchupu 1/8 szklanki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 ogórek konserwowy lub kiszony ½ papryki konserwowej zielonej (ostrej) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie stałe składniki sosu drobno pokroić, wymieszać z ketchupem i oliwą. Przyprawić do smaku. Wykonanie finalne: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Po wypłukaniu…

Filety śledziowe w sosie tatarskim

Składniki: filety śledziowe małosolne mleko Sos: 200 ml majonezu 150 ml śmietany 2 ogórki konserwowe garść marynowanych pieczarek sól, biały pieprz Opcjonalnie: kilka kaparów jajko gotowane parmezan tarty por Sposób przyrządzenia: Wszystkie stałe składniki sosu kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z majonezem i kwaśną śmietaną. Wykonanie finalne: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Po…