Składniki:
- 2 tacki matyjasów w oleju
- 8 śliwek suszonych kalifornijskich
- szklanka mleka
- 1 mały ogórek kiszony
- łyżeczka czystej wódki
- 4 łyżki oliwy
- cebula
Składniki: 1 kg śledzi matjasów 1 kg pieczarek 5-6 dużych cebuli oliwa przyprawy Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć w wodzie. Odsączyć, pokroić w skośne kawałki. Pieczarki pokroic w drobna kostkę i udusić na oliwie, odparowując całą wodę. cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklic na złoty kolor. Układać warstwami: pieczarki, cebula, śledzie, pieczarki. Na koncu obowiazkowo…
1 kg płatów śledziowych pokroić w kostkę,wrzucić do salaterki(jeżeli są słone należy je wymoczyć) 2 czerwone papryki i 5 cebul pokroić i udusić na oleju, wrzucićlistek laurowy,3 ziarenka ziela angielskiego.Gdy będą miękkie dodać słoiczek keczupu łagodnego i łyżeczkę miodu pszczelego.Przełożyć do salaterki i wymieszać ze śledziami .
Składniki: 10 filetów śledziowych 500 ml. śmietany mały słoik grzybków marynowanych (pieczarki, grzyby leśne) cebula 2-3 jajka na twardo, 2-3 jabłka kilka ogórków kiszonych sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Wymoczone śledzie pokroić w mniejsze kaweałki Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć.…