Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śledź

Śledzie w zalewie śliwkowej

Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Śliwki – 0,80 kg Cukier – 0,18 kg Śliwowica – 0,07 l Pieprz czerwony – 0,03 kg Filety śledziowe – 0,60 kg Cebulki cocktailowe – 0,15 kg Sposób przyrządzenia: Śliwki wydrylować, włożyć na patelnię. Dusić z cukrem i śliwowicą ok. 6min. Ostudzić. Wylać sos do małej rawierki, dodać filety śledziowe…

Matjas z jabłkiem i borówką

Cykl – przepisy mistrzów Składniki: (dla 5 osób) jabłko "szara reneta" – szt. 1 dżem z borówek – 1 łyżeczka matjas – 3 szt. cytryna – 1 szt. Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać, wydrążyć środek, skropić, aby nie ściemniało. Matjasy przeciąć na pół. Jabłka pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Matjasa wywinąć przez jabłko, doprawić…

Śledzie zwyczajne podane bez ości

Wymoczone śledzie w wodzie dobrze jest choć ze dwie godziny moczyć w mleku. Ociągnąć je, przekrajać na płasko, wyjąć środkową ość, złożyć napowrót w całość, tak że biorąc są dwie polowy bez ości środkowej. Śledzie można ubrać różnymi marynatami. Chcąc śledzie podać z sosem, przyrządza go się w następujący sposób: utrzeć dobrze mlecz, wybrać z niego żyłki, utrzeć jabłko, kto chce trochę cebuli, wsypać pieprzu, trochę cukru, wlać oliwy, octu, rozbić wszystko razem i polać śledzie. Można też dobrać kwaśnej śmietany a będzie lepszy.

Śledzie smażone nadziewane

Wymoczyć śledzie, oczyścić, wyjąć środkową ość, osuszyć i nałożyć w środku następującym farszem: Usiekać mlecz, utrzeć trochę cebuli, dodać masła, tartej przesianej bułki, jedno jajko, wymieszać dobrze masę, nałożyć nią śledzie i piec je na klarowanym maśle. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Śledzie smażone

Moczyć śledzie przez 24 godziny, oczyścić, osuszyć z wody bibułą, posypać mąką, włożyć na patelnię w zasmażone masło i obrumienić po obydwu stronach, następnie ubrać ćwiartkami cytryny i podać do nich kartofle.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad” 1935 r