Składniki: 1 kg oczyszczonych odwłoków średnich krewetek 1 kostka masła 2 łyżki ulubionej musztardy 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. W rondlu roztopić masło, dodać musztardę, natkę, sok i czosnek, dokładnie wymieszać. Dodać krewetki i dusić mieszając aż krewetki będą różowo białe.…
Tag: skorupiaki
Kalmary
Kalmary smażone w cieście
by Urszula Łukaszewicz • • 0 Comments
Małże
Mule w białym winie z pomidorami
by Elżbieta Żyła • • 0 Comments
Składniki: 2 kg muli 3 pomidory 500 ml wina ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 3 łyżki oliwy cebula 5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym zeszklić je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać paprykę pokrojona w kostkę i trzymać na małym ogniu około 1 minuty.…
Krewetki
Placuszki z krewetkami
by Bożena Mrozek • • 0 Comments
Składniki: 500 g tygrysich krewetek 100 g posiekanej słoniny 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki kilkanaście ziaren białego pieprzu 2 korzonki kolendry sól 50 g tartej bułki 2 jajka olej Sposób wykonania: Czosnek, pieprz oraz kolendrę utrzeć na jednolitą masę. Następnie krewetki obrane ze skorupek zemleć razem ze słoniną po czym dodać masę z czosnku,…