Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary z ryżem i pomidorami

Składniki:

 

  • 300 g kalmarów
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 szkl. bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz

 

 

Sposób wykonana:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidory, papryczkę chili ora paprykę w proszku.
Całość wymieszać i podlać winem i dusić około10 minut.
Po tym czasie dodać kalmary pokrojone w krążki oraz ryż.
Cały czas mieszając trzymać na ogniu kilka minut po czym wlać bulion.
Gotować około 20 minut do miękkości kalmarów i ryżu.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Posypać posiekaną natką pietruszki.

1 comment for “Kalmary z ryżem i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *