Składniki: 1/8 szkl. startego chrzanu ¼ szkl. tłustej śmietany 1/8 łyżeczki aromatyzowanej soli 12 rozłupanych ostryg pieprz 12 azjatyckich łyżek do zupy 1 cytryna Sposób wykonania: Chrzan wymieszać razem ze śmietaną oraz solą i odstawić na bok. Następnie na każdej z łyżek ułożyć po ostrydze, na nich rozkładamy odrobinę śmietanowego sosu. Posypać całość jeszcze pieprzem…
Tag: skorupiaki
Owoce morza
Owoce morza w majonezie
by Zofia Piaskowska • • 0 Comments
Składniki: 750 g owoców morza( gotowane kraby, krewetki, kalmary) 2 szkl. majonezu natka pietruszki Sposób wykonania: Owoce morza ugotować po czym pokroi w cienkie paseczki wzdłuż włókien. Następnie dodać do nich majonez. Całość delikatnie przemieszać. Przed podaniem udekorować jeszcze natką pietruszki.
Małże
Mule we własnym sosie
by Maria Turska • • 0 Comments
Małże
Małże w bulionie
by Elżbieta Kokoszka • • 0 Comments
Krewetki
Krewetki w cieście
by Arleta Jedynak • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia Marynata: 1 łyżka zielona pokrojona cebula 1 łyżka czerwonego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać. Krewetki umyć i osuszyć, zalać marynatą, odstawić do lodówki na 30 minut. Jajka zmiksować, dodać mąkę, wymieszać. W rondlu rozgrzać olej,…