Składniki:
- 4 jajka
- ½ szkl. cukru pudru
- ½ szkl. śmietanki
- 1 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżeczki skórki z pomarańczy
- łyżeczka roztopionego masła
- szczypta soli
- oliwa i masła do smażenia
- konfitura owocowa
Składniki: 1 szkl. soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 100 g likieru pomarańczowego Sposób wykonania: Sok pomarańczowy wymieszać z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a sok przestanie się pienić, wówczas dodać skórkę pomarańczową. Całość wymieszać, zdjąć z ognia i dodać jeszcze…
Składniki: 40 dag mąki 4/5 kostki masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka szczypta soli filiżanka smażonej skórki pomarańczowej filiżanka połówek migdałów cukier puder Sposób wykonania: Mąkę, masło, żółtka, cukier oraz szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto, które owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i…
Składniki: ¾ szkl. białek ¾ szkl. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki starej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia a pod koniec…
Składniki: 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru pudru ¾ kostki masła 3 żółtka ½ skzl. mleka 4 dag drożdży 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 3 łyżki bakalii tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać drożdże rozpuszczane w ciepłym mleku, mąkę oraz sól. Całość dokładnie…