Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- ¾ kostki masła
- 3 żółtka
- ½ skzl. mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki bakalii
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać żółtka, wymieszać.
Następnie dodać drożdże rozpuszczane w ciepłym mleku, mąkę oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić i na sam koniec wrzucić jeszcze skórkę pomarańczową oraz bakalie.
Wyrabiać całe ciasto nie krócej niż 10 minut.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas wstaiwc do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.