Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skórka pomarańczowa

Drożdżowy przekładaniec

Składniki: 50 dag mąki ½ kostki masła ½ szkl. cukru pudru 5 dag drożdży 6 żółtek 1 szkl. mleka skórka z cytryny szczypta soli tłuszcz do formy jajko cukier rodzynki skórka pomarańczowa Sposób wykonania: W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier puder, odstawić do wyrośnięcia. Wówczas dodać do rozczynu żółtka, sól, cukier puder…

Napój ze skórek pomarańczowych z cytryną

Składniki: 1 cytryna kwasek cytrynowy 10 dkg skórek pomarańczowych 1 litr wody mineralnej niegazowanej Sposób przyrządzenia: Skórki przepuścić przez maszynkę o gęstej siatce. Wymiesza z zimną wodą , przyprawić kwaskiem cytrynowym do smaku, oziębić. Przecedzić, podawać z kawałkami lodu, plasterkiem cytryny i listkami mięty. Dobrze smakuje z dodatkiem rumu.