Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skórka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowa

Składniki: 2 l wódki 300 g skórki pomarańczowej 1 ½ szkl. cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową posiekać i przesypać ją do butli po czym zalać ją wódką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 miesiące. Po tym czasie przecedzić  i  wymieszać z syropem zrobionym z wody i cukru. Ponownie przelać do…

Migdałowe ciasteczka w wafelkach

Składniki: 250 g migdałów 200 g bardzo miałkiego cukru 150 g cukru pudru 2 łyżki skandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel esencji migdałowej 1 białko wafle opłatkowe Sposób wykonania: Migdały uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 3-4 minuty po czym je utrzeć w moździerzu.Następnie dodać do nich oba rodzaje cukru, esencje migdałową, skórkę…

Faszerowane śliwki Beaty

Składniki: 50 dag suszonych śliwek garść skórki pomarańczowej 10 dag posiekanych orzechów laskowych 1 szkl. śmietanki kremówki 1 torebka cukru waniliowego rum do namoczenia śliwek Sposób wykonania:Śliwki zalać rumem i odstawić do napęcznienia.W między czasie posiekane orzechy wymieszać z skórką pomarańczową po czym napełniać śliwki.Następnie śmietanę ubić razem z cukrem waniliowym i przed podaniem ozdobić…

Truskawkowy sos do lodów

Składniki: ¾ litra pokrojonych na pół truskawek 50 ml wody łyżka utartej skórki pomarańczowej ¾ szklanki cukru 125 ml syropu kukurydzianego 125 ml soku pomarańczowego Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem zagotuj razem wodę z skórka pomarańczy dodaj truskawki i poczekaj aż się zagotuje, zmniejsz ogień na mały i niech się pogotuje przykryte przez…

Truskawkowy przekładaniec*

Składniki: 60dag truskawek sok z 4 pomarańczy 300g podłużnych biszkoptów 220g cukru pudru 2 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 500g dwukrotnie zmielonego twarogu 4 łyżki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: Oczyszczone truskawki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem. Odstawić na 20 min. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym i cukrem pudrem…