Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z migdałami i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 4/5 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • filiżanka smażonej skórki pomarańczowej
  • filiżanka połówek migdałów
  • cukier puder

    Sposób wykonania:
    Mąkę, masło, żółtka, cukier oraz szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto, które owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
    Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.
    Posypać skórką pomarańczową i ułożyć na nim połówki migdałów.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *