Składniki: 2 dag duszonych grzybów 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta soli Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas je odcedzić i posiekać. Natomiast masło utrzeć razem z żółtkami oraz szczyptą soli po czym dodać mąkę, grzyby a…
Tag: składniki
Listy
Świąteczny sos chrzanowy
by Joanna Opałka • • 0 Comments
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szkl śmietany
- Żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl chrzanu
- sól
- cukier
Listy
Łazanki do zupy grzybowej
by Marzena Kądziołka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mąki 4 jajka 1 łyżeczka soli 1 szkl wody Sposób wykonania; Do mąki wbić jajka i dodać sól. Następnie całość zagniatać dolewając odrobinę wody. Dokładnie wyrobić po czym rozwałkować ciasto. Oprószyć delikatnie mąką i odstawić na chwile aby ciasto się wysuszyło. Wówczas zwinąć je w rulony i pokroić w paski. Ugotować w…
Listy
Aromatyczny sos jałowcowy
by Danuta Zacharska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ l wody 1 cebula 1 łyżka rozgniecionego jałowca 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją wodą i doprowadzić do wrzenia. Wówczas dodać owoce jałowca i posiekaną cebulę. Trzymać na małym ogniu około 30 minut. Po tym…
Listy
Sos cebulowy Krystyny
by Krystyna Cedro • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ½ szkl bulionu warzywnego 2 cebule ½ szkl śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz wlać wino. Trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie przetrzeć przez…