Składniki:
- makaron rurki
- garść orzechów piniowych
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 główki czerwonej cykorii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z sokiem pomarańczowym. Nansenie dodać miód oraz musztardę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 15 dag suszonych śliwek 1 ząbek czosnku 1 kostka bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Śliwki zalać odrobiną wody i odstawić aby namokły po czym rozgotować je na małym ogniu. Następnie przetrzeć je przez sito i dodać kostkę bulionowa rozpuszczoną w odrobinie wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Składniki: 50 dag selerów 30 dag jabłek pół szklanki majonezu cytryna sól pieprz musztarda pół pęczka kopru Sposób wykonania: Obrane selery i jabłka zetrzeć na tarce. Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Następnie majonez wymieszać z musztardą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę. Całość dokładnie wymieszać i posypać jeszcze posiekanym…
Składniki: 2 jajka na twardo 2 pomidory puszka ansjovis 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu chili ½ szkl majonezu Sposób wykonania; Jajka ugotowane na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Pomidory, ansjovis i szczypiorek posiekać. Dodać jeszcze majonez oraz chili do smaku. Całość dokładnie wymieszać.