Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: składniki

Koktajl z truskawek i fig

Składniki: 10 ml syropu truskawkowego 10 ml syropu ananasowego 10 ml soku z cytryny 10 ml soku grejpfrutowego 30 ml zmiksowanych fig bezalkoholowe wino musujące kostki lodu zielona figa 1 truskawka Sposób wykonania: Do shakera wlać wszystkie soki , syrop, kostki lodu i zmiksowane figi. Całość dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Uzupełnić winem. Następnie…

Ciasteczka makowe dla Gwiazdora

Składniki: 13 dag mąki 5 dag cukru pudru 3 dag maku 7 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier puder, żółtko, mleko, proszek do pieczenia oraz zmielony mak. Całość dokładnie wyrobić. Następnie rozwałkować powstałe ciasto  i wyciąć foremkami ciasteczka.…

Sos grzybowy do świątecznych dań

Składniki: 1 szkl suszonych grzybów 1 kostka bulion grzybowego 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ½ szkl gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie po czym je odcedzić i pokroić. Natomiast cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…

Buraki z pomarańczami

Składniki: 4 pomarańcze 4 buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Buraki ugotować do miękkości po czym je odcedzić, obrać i pokroić na plasterki. Następnie pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki i dodać do buraków. Natomiast musztardę wymieszać z sokiem…

Świąteczne cebulki z rodzynkami i miodem

Składniki: ½ kg szalotek garść rodzynków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ¼ szkl pitnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Cebulki obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym oprószyć je solą, pieprzem i ziołami. Po czym podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około…