Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skałdniki

Śledzie z cebulą i kaparami

Składniki: 1 kg filetów śledziowych 10 dag kaparów 4 cebule 1/2 szklanki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie po czym je odsączyć i pokroić je w paseczki. Następnie cebulę pokroić w krążki, które sparzyć wrzątkiem i dodać je do śledzi. Dodać jeszcze kapary i polać całość oliwą. Całość dokładnie wymieszać i wstawić…

Pieczarki smażone w cieście

Składniki: 80 dag dużych pieczarek 40 dag mąki 2 szklanki mleka 2 jaja sok z cytryny olej do smażenia majeranek sól, pieprz Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić i oddzielić nogi od kapeluszy. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Natomiast mleko wymieszać z jajkami oraz mąką. Gdy powstanie gładkie ciasto zanurzać…

Smażone kapelusze borowików

Składniki: 10 – 12 dag kapeluszy suszonych borowików 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki mąki 1 kg tłuszczu roślinnego  Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas grzyby odsączyć i oprószyć pieprzem. Całe kapelusze obtoczyć w mące, potem w roztrzepanych…

Karp zapiekany z cebulą i papryką

Składniki: 1 sprawiony karp (1,2 kg) 1 żółta papryka 2 cebule 3/4 szklanki gotowego sosu pomidorowego z kartonika 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia sól, pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie paprykę pokroić w kostkę a cebulę w krążki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem rozłożyć połowę cebuli i…

Karp w brytfannie

Składniki: karp 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki liście selera sól pieprz Sposób wykonania: Karpią naciąć w kilku miejscach. Następnie listki selera i natkę pietruszki wymieszać z posiekanym czosnkiem, olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić farszem wnętrze karpia. Ułożyć karpia w…