Składniki: ½ kilograma solonych śledzi kilka suszonych grzybów 2-3 cebule 2-3 ogórki konserwowe olej łyżka octu winnego natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samwej wodzie w której się moczyły po czym je ocedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Natomias cebulę posiekać i…
Tag: skałdniki
Listy
Karp z kawałkiem masła
by Lidia Kożuch • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg karpia 2 jaja 5 łyżek mąki 6 łyżek drobno utartej bułki cytryna 1/2 kostki masła lub margaryny sól, biały pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić na dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie dzwonka oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych…
Listy
Cebulki Anki
by Anka Długołęcka • • 0 Comments
Składniki: 10 średniej wielkości cebul 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oleju łyżeczka soli 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki. Następnie ocet wymieszać z olejem, solą oraz pieprzem. Polać cebulę. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Listy
Zupa grzybowa z łazankami
by Danuta Talaga • • 0 Comments
Listy
Śledź w winie
by Agata Michalczuk • • 0 Comments
Składniki: 50 dag filetów śledziowych 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka miodu goździki ziele angielskie pieprz liść bobkowy cynamon Sposób wykonania: Śledzie zalać wodą i moczyć kilka godzin. W między czasie miód wymieszać z winem oraz przyprawami po czym doprowadzić do wrzenia. Wówczas marynatą zalać odsączone z wody śledzie. Tak zamarynowane śledzie wstawić do…