Składniki:
- ½ kilograma solonych śledzi
- kilka suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- 2-3 ogórki konserwowe
- olej
- łyżka octu winnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samwej wodzie w której się moczyły po czym je ocedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Natomias cebulę posiekać i wymieszać z grzybami, olejem, octem, posiekaną natką pietruszki i ogórkiem pokrojonym w kostkę.
Wszytskie skałdniki dokałdnie ze soba wymieszać.
Doprawić do smku solą, pieprzem oraz cukrem.
Śledzie pokroić w paseczki i zalać marynatą.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie odsaczyć z marynaty i ułożyć na półmisku.