Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skałdniki

Borowiki smażone w panierce

Składniki : 15 dag kapeluszy borowików 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 1/2 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć z mleka po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Wówczas grzyby odsączyć, oprószyć solą oraz pieprzem.  Później obtoczyć w…

Dzwonka karpia z masełkiem

Składniki: 1,5 kg karpia 2 jaja 5 łyżek mąki 6 łyżek drobno utartej bułki cytryna 1/2 kostki masła sól, biały pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtoczyć dzwonka w mace, roztrzepanych jajkach a…

Smażone dzwonka karpia

Składniki: 1,5 kg karpia 1 szklanka bułki tartej 2 jaja 3 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą. Następnie obtoczyć je w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i maśle aż dzwonka nabiorą złotego koloru.…

Śledzie z rusztu

Składniki: 50 dag świeżych śledzi sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz Sposób wykonania: Śledzie oczyścić po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć śledzie na ruszcie i piec około 20 minut.