Ciasto:
- 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki
- 20 dkg masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 4 topione serki gouda lub inne
- 1 jajko do posmarowania pierogów przed upieczeniem
- trochę masła lub margaryny do posmarowania blaszki
Drób
Roladki z kurzych piersi Mileny
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (powinny być duże i szerokie) 4 plastry sera topionego plastrowanego 12 suszonych śliwek vegeta Zioła prowansalskie Mąka do panierki Wykałaczki do spięcia zrazów 20 dkg kurek Sos borowikowy Sposób przyrządzenia: Piersi drobiowe przekroić wzdłuż otrzymując z dwóch piersi cztery. Następnie rozbić każdą na cienkie płaty (najlepiej przez folię). Płaty…
Zupa Pieczarkowa
Zupa pieczarkowa z makaronem
by Marzena • • 0 Comments
Ciastka
Ptysie z masą serową
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:250 ml. wody10 dag. masła15 dag. mąkisol, pieprz4 jajkałyżeczka cukru2 serki topione20 dag. szynki1/2 pęczka botwinki Sposób przyrządzenia:Wodę zagotować z masłem i zdjąć z ognia. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać , aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia. Kolejno wbijać jajka i dokładnie wymieszać. Porcję ciasta wycisnąć na…
Panga
Panga w porach
by Calla70 • • 1 Comment
Składniki: filet z pangi por 1 cebula sos pieczarkowy w proszku serek topiony kremowy olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Poro drobno pokroić w pół plastry. Rozmrożone płaty pangi posolić, popieprzyć i obtoczyć w pokrojonej zielonej części pora, zostawić na około 1 godz. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim pokrojoną w kawałki rybę, obraną i…