Składniki :
Ciasto:
Ciasto:
- 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki
- 20 dkg masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 4 topione serki gouda lub inne
- 1 jajko do posmarowania pierogów przed upieczeniem
- trochę masła lub margaryny do posmarowania blaszki
Sposób przyrządzenia:
Przesiać mąkę przez sito i zagnieść ciasto z żółtkiem i masłem lub margaryną. Zrobić to możliwie najszybciej i włożyć do lodówki na 1 h. Wyjąć, brać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na placki o grubości 2 mm. Z tych placków wykrawać kwadraty 6×6 cm. Na każdy kwadrat nałożyć odpowiedni pasek topionego serka, złożyć na pół i zlepiać. Pierożki posmarować dokładnie rozbitym jajkiem, ułożyć na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, bo przy pieczeniu rosną i mogłyby zrosnąć się w jeden kawał. Piec na złoty kolor, mniej więcej 20 min.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę
Przesiać mąkę przez sito i zagnieść ciasto z żółtkiem i masłem lub margaryną. Zrobić to możliwie najszybciej i włożyć do lodówki na 1 h. Wyjąć, brać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na placki o grubości 2 mm. Z tych placków wykrawać kwadraty 6×6 cm. Na każdy kwadrat nałożyć odpowiedni pasek topionego serka, złożyć na pół i zlepiać. Pierożki posmarować dokładnie rozbitym jajkiem, ułożyć na blaszce posmarowanej masłem lub margaryną. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, bo przy pieczeniu rosną i mogłyby zrosnąć się w jeden kawał. Piec na złoty kolor, mniej więcej 20 min.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę