Składniki :
Ciasto:
- 7 łyżek czubatych mąki
- 1 łyżka smalcu
- 75 ml gorącej wody
- olej do smażenia
- szczypta soli
Farsz:
- 10 dag mięsa z kurczaka
- 4 cebulki dymki
- 1/3 pora
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kawałek imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- 4 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Ciasto – do mąki wlać roztopiony smalec i wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto a następnie odstawić na 20 minut. Farsz – zmielić mięso, posiekać dymkę i pora i podsmażyć to na oleju. Dodać posiekany czosnek i imbir. Przyprawić sosem sojowym. Farsz chwilę smażyć, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać a następnie ostudzić. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego niewielką szklanką kółka i na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierożków. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i przed podaniem pierożki obsmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę
1 comment for “Frytowane pierożki japońskie”