Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frytowane pierożki japońskie

Składniki :
Ciasto:

  • 7 łyżek czubatych mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • 75 ml gorącej wody
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Farsz:

  • 10 dag mięsa z kurczaka
  • 4 cebulki dymki
  • 1/3 pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kawałek imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:
Ciasto – do mąki wlać roztopiony smalec i wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto a następnie odstawić na 20 minut. Farsz – zmielić mięso, posiekać dymkę i pora i podsmażyć to na oleju. Dodać posiekany czosnek i imbir. Przyprawić sosem sojowym. Farsz chwilę smażyć, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać a następnie ostudzić. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego niewielką szklanką kółka i na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierożków. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i przed podaniem pierożki obsmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę

1 comment for “Frytowane pierożki japońskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *