Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sandacz

Wigilijna przekąska z sandacza

Składniki: 40 dkg filetu z sandacza 12 dkg przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki bulionu drobiowego 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka cukru szczypta ostrej mielonej papryki 1 cytryna koperek, natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Przygotować sos.. W rondlu na części oleju zeszklić obraną i pokrojoną cebulę,…

Sandacz z piekarnika

Składniki: 1 sandacz o wadze około 1 kg 1 cytryna oliwa z oliwek sól morska   Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać używając widelca. Radzę tę czynność wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę wypatroszyć, z głowy usunąć gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie umyć i…

Sandacz po śródziemnomorsku

Składniki: 1 sandacz (okoń, amur, szczupak…) sok z cytryny oliwa mąka koperek masło sól, pieprz biały Duszone pomidory: 2 pomidory 1 duża cebula natka pietruszki lub bazylia 2 ząbki czosnku zielone i czarne oliwki oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza umyć, sprawić, wyfiletować (patrz tutaj). Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na…

Sandacz w jarzynach

Składniki: 1 sandacz 2 cebule 2 kolorowe papryki 2 pomidory ½ szklanki białego wina 10 dkg masła sok z cytryny mąka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Sandacza umyć, osuszyć, oskrobać z łuski posługując się widelcem, wypatroszyć. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Ponownie bardzo dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tuszkę…