Składniki:
- 1 sandacz (okoń, amur, szczupak…)
- sok z cytryny
- oliwa
- mąka
- koperek
- masło
- sól, pieprz biały
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- natka pietruszki lub bazylia
- 2 ząbki czosnku
- zielone i czarne oliwki
- oliwa
- sól, pieprz
Duszone pomidory:
Sposób przyrządzenia:
Sandacza umyć, sprawić, wyfiletować (patrz tutaj). Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować duszone pomidory. Dorodne, dojrzałe lecz twarde pomidory umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć zdrewniały koniec. Cebulę i czosnek obrać, grubo pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać pomidory, zmniejszyć ogień, dusić przez kilka minut, dodać oliwki i zieleninę, wymieszać, przyprawić, dusić razem jeszcze 5 minut, odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, porcje sandacza obtoczyć w mące, smażyć aż ryba zacznie się rumienić. Podawać z duszonymi pomidorami, ziemniakami piure. Talerz garnirować liśćmi sałaty i posiekanym drobno koperkiem wymieszanym z oliwą pozostałą ze smażenia ryby.