Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka w piwie po bieszczadzku

Składniki:

  • 1 tylna golonka
  • 1 kieliszek wódki
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Golonkę opal, oczyść nożem, opłucz, zalej piwem, posól, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wódkę i miód i powoli gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy włóż umytą, obraną włoszczyznę i dogotuj ją. Golonki wyjmij ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i dopiec obracając i smarując pozostałą z gotowania resztką wywaru. Ziemniaki obierz, obgotuj przez 20 minut, i pod koniec pieczenia golonki wstaw do piekarnika aby się opiekły. Podajemy z modrą i białą kapustą i chrzanem lub musztardą. Zielony akcent uatrakcyjni danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *