Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sandacz

Pieczony sandacz Weroniki

Składniki: 1 kg sandacza 25 dag słoniny 5 dag starego chrzanu 2 żółtka sól pieprz sok z cytryny posiekana zielenina Sposób wykonania: Sandacza przekroić wzdłuż na pół, usunąć kręgosłup po czym pokroić na ukośne kawałki, które skropić sokiem z  cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W między czasie…

Sandacz w ziołowej śmietanie

Składniki: 4 filety z sandacza masło 4 łyżki wywaru rybnego 4 łyżki białego wina 1 szkl. śmietany 4 gałązki pietruszki 4 gałązki trybuli 4 liście estragonu 6 liści bazylii 1 gałązka koperku sól pieprz Sposób wykonania: Sandacza pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego…

Pieczony sandacz z pieczarkami

Składniki: • sandacz • 100 g masła • 2 łyżki tartej bułki • pęczek cebulki dymki • pęczek natki pietruszki • 200 g pieczarek • sól • pieprz • ½ szkl. białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Filety oprószyć solą i odstawić na 1 godz. W między czasie na 2 łyżkach rozgrzanego masła przesmażyć pieczarki pokrojone…

Sandacz w pomidorach na ostro

Składniki: • 1 kg sandacza • 2 pietruszki • 1 szkl. białego wytrawnego wina • sól Sos: • 150 g pomidorów • ½ szkl. madery • ½ cytryny • łyżka musztardy • łyżka masła • łyżeczka mąki • ½ łyżeczki cukru • łyżka kaparów • korniszon • 5 marynowanych grzybków • łyżka oliwek • łyżeczka…

Sandacz w śmietanie z grzybami

Składniki: 1 kg filetów z sandacza  0,8 litra śmietany olej mąka 30 dag. pieczarek 2 cebule koperek cytryna sól pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety pokroić, przyprawić, skropić cytryną, oprószyć  mąką i obsmażyć. Cebulę pokroić  w piórka , a pieczarki w plasterki. Podsmażyć na oleju, zalać śmietaną i dusić 15 minut. Rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia,  zalać…