Składniki: 1 kg sandacza 250 g słoniny 2 surowe żółtka 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru gałązki natki pietruszki małe pomidory ćwiartki cytryny Sposób przygotowania: Sandacza odfiletować po czym skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na 30 min. W między…
Tag: sandacz
Sandacz
Sandacz pieczony w folii
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z sandacza ½ łyżeczki musztardy w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól czosnkowa, pieprz biały mielony oliwa Sposób przyrządzenia: Wszystkie przyprawy wymieszać. Na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej ułożyć porcje ryby, obficie posmarować mieszanką przypraw i oliwą, dokładnie zawinąć w folię tworząc kieszeń. Piec na…
Sandacz
Sandacz zapiekany z czosnkiem
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 20 dag fileta z sandacza 1 główka czosnku 1 łyżka sosu Worcester mąka papryka w proszku Sposób wykonania; Obrany czosnek posiekać po czym utrzeć razem z solą. Następnie rozłożyć czosnek na rybie od strony wewnętrznej i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rybę skropić sosem Worcester i oprószyć mąką oraz papryką.…
Sandacz
Sandacz duszony w białym winie
by Karol • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sandacza 1 butelka białego półwytrawnego wina 3 łyżki masła 1 cytryny Sposób wykonania: Rybę oczyścić, zdjąć skórę i pokroić rybę na kawałki. Następnie przełożyć rybę do rondla i zalać ją winem. Dodać jeszcze cytrynę pokrojoną na kawałki oraz masło. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 minut
Zupy
Zupa z sandacza na mięsnym bulionie
by Marlena • • 0 Comments
Składniki: 800 g sandacza 400 g wołowiny 1,5 białego bulionu 1 marchewka 1 cebula 1 por 1 pietruszka 1/3 selera ½ szkl. mąki ½ łyżka masła gałka muszkatołowa liść laurowy łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Rybę zalać bulionem i ugotować. W między czasie wołowinę razem z włoszczyzną podsmażyć na patelni, wówczas dodać mąkę wymieszaną…