Składniki:
- 1 kg sandacza
- 250 g słoniny
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- gałązki natki pietruszki
- małe pomidory
- ćwiartki cytryny
Sposób przygotowania:
Sandacza odfiletować po czym skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na 30 min.
W między czasie chrzan wymieszać razem z cukrem, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz surowymi żółtkami.
Powstałym farszem posmarować połówki sandacza i złożyć razem, owinąć plasterkami słoniny obwiać nitką.
Następnie upiec na grillu po czym odwinąć z plasterków słoniny i udekorować kawałkami pomidorów i cytryny.Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Ewę