Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w pomidorach na ostro

Składniki:
• 1 kg sandacza
• 2 pietruszki
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sól

Sos:
• 150 g pomidorów
• ½ szkl. madery
• ½ cytryny
• łyżka musztardy
• łyżka masła
• łyżeczka mąki
• ½ łyżeczki cukru
• łyżka kaparów
• korniszon
• 5 marynowanych grzybków
• łyżka oliwek
• łyżeczka karmelu

Sposób wykonania:
Sandacza oprószyć solą, po czym zalać go wodą, dodać pietruszkę pokrojoną na plasterki oraz wino, trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z ryby, wówczas dodać maderę, sok z cytryny oraz pomidory przetarte przez sito.
Całość wymieszać i gotować do zgęstnienia, dodać grzyby, korniszon i kapary pokrojone w paseczki, wydrylowane oliwki, cukier, musztardę, karmel oraz wywar z pod ryby.
Całość wymieszać i polać sandacza ułożonego na półmisku.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Zaśkę Białaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *