Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica naszpikowana szynką i pieczarkami

Składniki:
• 800 g polędwicy
• 50 g chudej szynki
• 50 g słoniny
• 100 g pieczarek
• ½ szkl. białego wytrawnego wina
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka tłuszczu
• marchewka
• pietruszka
• cebula
• listek laurowy
• 3-4 ziarenka ziela angielskiego
• 3-4 ziarenka pieprzu
• 1-2 goździki
• ½ szkl. bulionu
• sól

Sposób przygotowania:
Polędwice skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć pieprzem po czym naszpikować cienkimi paskami szynki i pieczarek.
Następnie owinąć polędwice w plasterki słoniny, obwiązać nitką i ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
Obłożyć jeszcze polędwicę pokrojonymi jarzynami i cebulą, dodać korzenię, podlać bulionem i pod przykryciem dusić ok. 10 min, po czym wlać wino i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min.
Po wyjęciu z piekarnika oprószyć solą oraz pieprzem.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Ewa S

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *