Składniki:
• sandacz
• 100 g masła
• 2 łyżki tartej bułki
• pęczek cebulki dymki
• pęczek natki pietruszki
• 200 g pieczarek
• sól
• pieprz
• ½ szkl. białego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
Filety oprószyć solą i odstawić na 1 godz.
W między czasie na 2 łyżkach rozgrzanego masła przesmażyć pieczarki pokrojone na plasterki po czym oprószyć je lekko solą oraz pieprzem i dodać posiekaną dymkę, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć.
Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać połową bułki tartej oraz natką pietruszki i wyłożyć połowę pieczarek.
Na pieczarkach ułożyć filety z sandacza, posypać je dużą ilością grudek masła i przykryć pozostałymi pieczarkami.
Posypać jeszcze natką pietruszki i bułką tartą oraz grudkami masła.
Skropić całość winem i wstawić na 1 godz. do rozgrzanego piekarnika
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Marlena