Składniki:
• 1 kg węgorza
• włoszczyzna
• 2 cebule
• liść laurowy
• 3-4 ziarenka ziela angielskiego
• 5-6 ziarenek pieprzu
• cytryna
• sól
• szczypta cukru
• łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
Węgorza oprószyć solą, odstawić na 1 godz.
W między czasie korzenie, włoszczyznę oraz odpadki z ryby zalać wodą i ugotować wywar po czym go przecedzić i zalać węgorza, pozostawić na ogniu ok. 30-40 min.
Następnie łyżkę żelatyny rozpuścić w szklance ostygniętego wywaru.
Natomiast węgorza odcedzić, pokroić na porcję i przełożyć na półmisek, przybrać gotowanymi jarzynami a do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, podgrzać, wówczas dodać sok z cytryny, szczyptę cukru.
Całość wymieszać i zalać węgorza, odstawić do ostygnięcia.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania Wszelakie” przez Marlena