Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz z piekarnika

Składniki:

    • 1 sandacz o wadze około 1 kg
    • 1 cytryna
    • oliwa z oliwek
    • sól morska

     

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę oskrobać używając widelca. Radzę tę czynność wykonać w miejscu w który nie będzie problemu ze sprzątaniem łusek które pryskają w około. Oskrobaną rybę wypatroszyć, z głowy usunąć gałki oczne i luki skrzelowe. Rybę dokładnie umyć i osuszyć. Na bokach ryby co 2,3 cm wykonać głębokie nacięcia. Tak przygotowaną rybę natrzeć solą i odłożyć na kilkanaście minut. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, dokładnie umyć, pokroić wraz ze skórką w pół plastry które umieszczamy w nacięciach na bokach ryby. Tuszkę układamy na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, obficie skrapiamy oliwą i dokładnie zawijamy folię. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C. Po 30 minutach folię rozwijamy  co pozwoli na lekkie przyrumienienie ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *