Składniki:
- 50 dkg filetów z pangi
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- olej
- ½ łyżeczki kolorowych grubo mielonych pieprzów
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
Filet umyć, dokładnie osuszyć. Mąkę wymieszać z przyprawami i w tak przygotowanej mieszance obtoczyć porcję ryby. Jajko dokładnie wymieszać. Obtoczoną w mące z dodatkami rybę zamoczyć w jajku i panierować w bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć rybę aż się dobrze przyrumieni. Podawać na liściach sałaty. Do tak przyrządzonej ryby polecam sos który znakomicie podkreśli pikantny smak tej smacznej ryby
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- posiekana cieniutko papryczka chili
- posiekana cieniutko zielona cebulka
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Podawać w sosjerce.
1 comment for “Panga mocno pikantna”