- 1 kapusta
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki oliwy
- 1/2 szklanki cukru
- ½ szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Marchewkę i czosnek obrać, utrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać masło, udusić na nim marchew i czosnek, przyprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w szklanym lub porcelanowym czy też kamionkowym naczyniu łączeniem w dół. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać gołąbki, obciążyć talerzem i odstawić do lodówki. Po upływie doby gołąbki możemy podawać. Polecam, pychota.
-
- 1 kapusta
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki oliwy
- 1/2 szklanki cukru
- ½ szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu