Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki jarskie marynowane

 

Składniki:
  • 1 kapusta
  • 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki cukru
  • ½ szklanki octu spirytusowego
  • 3 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Marchewkę i czosnek obrać, utrzeć na grubej tarce. W rondlu rozgrzać masło, udusić na nim marchew i czosnek, przyprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.
Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w szklanym lub porcelanowym czy też kamionkowym naczyniu łączeniem w dół. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać gołąbki, obciążyć talerzem  i odstawić do lodówki. Po upływie doby gołąbki możemy podawać. Polecam, pychota.

    • 1 kapusta
    • 4 marchewki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz
    • 2 szklanki wody
    • ½ szklanki oliwy
    • 1/2 szklanki cukru
    • ½ szklanki octu spirytusowego
    • 3 łyżki soli
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *