Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki królewskie w pikantnym sosie pomidorowym

Składniki:

  • 20 odwłoków krewetek królewskich

Sos:

  • 1 szklanka piure pomidorowego lub posiekanych drobno pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 10 drobno posiekanych listków bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz, chili

Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć odwłok tak aby usunąć jelito, przyprawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, smażyć przez 2 minuty uważając aby czosnku nie zrumienić. Dodać natkę pietruszki, bazylię, piure pomidorowe, pokrojone pieczarki i wino, dusić na małym ogniu 8 minut, przyprawić pikantnie. Do tak przygotowanego, pikantnego sosu dodać krewetki i dusić 2 do 3 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *