Składniki:
- 20 odwłoków krewetek królewskich
Sos:
- 1 szklanka piure pomidorowego lub posiekanych drobno pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 10 drobno posiekanych listków bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
- 1/3 szklanki białego wina
- sól, pieprz, chili
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć odwłok tak aby usunąć jelito, przyprawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, smażyć przez 2 minuty uważając aby czosnku nie zrumienić. Dodać natkę pietruszki, bazylię, piure pomidorowe, pokrojone pieczarki i wino, dusić na małym ogniu 8 minut, przyprawić pikantnie. Do tak przygotowanego, pikantnego sosu dodać krewetki i dusić 2 do 3 minut.