Składniki:
- 1 sandacz
- 2 cebule
- 2 kolorowe papryki
- 2 pomidory
- ½ szklanki białego wina
- 10 dkg masła
- sok z cytryny
- mąka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sandacza umyć, osuszyć, oskrobać z łuski posługując się widelcem, wypatroszyć. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Ponownie bardzo dokładnie umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tuszkę zależnie od wielkości podzielić na kilka porcji. Na patelni rozgrzać połowę masła, obrumienić na nim obtoczone w mące porcje ryby. Jarzyny rozdrobnić na niezbyt duże kawałki. Na rozgrzanej reszcie masła zeszklić cebulę, dodać pomidory i oczyszczoną paprykę, przyprawić, podlać winem, dusić kilka minut mieszając. Obrumienionego sandacza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jarzynami i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 20 minut.