Składniki: 1 karp o wadze około 1` kg 3 jajka 6 łyżek majonezu 3 łyżki tartego żółtego sera sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Majonez, jajka i ser zmiksować. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć porcje ryby, polać miksem dodatków. Piec w piekarniku nagrzanym do…
Tag: rybne
Karp
Wigilijny karp panierowany w grzankach
by Bożena Chełstowska • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg grzanki z bułki mąka pszenna 3 jajka olej i masło cytryna Marynata: 2 łyżki czystej wódki 1 cebula tarty imbir do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, przyprawić nią porcje ryby, odstawić na 30 minut. Na…
Pstrąg
Wigilijny pstrąg w cieście
by Alina Jędrasik • • 0 Comments
Składniki: 3 średniej wielkości pstrągi 3 łyżki oleju 3 łyżki masła sok z cytryny sól, pieprz posiekana natka pietruszki Ciasto: ½ szklanki mleka 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, dokładnie umyć i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Na patelni…
Łosoś
Wigilijny filet z łososia w winnym sosie
by Ala Kępska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z łososia 2 szklanki wina ¼ kostki masła 5 dkg mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 1 liść laurowy 1 ziarno ziela angielskiego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filety z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Do tak przygotowanej…
Pstrąg
Wigilijny pstrąg z estragonem w białym winie
by Ula Kuliś • • 0 Comments
Składniki: 1 duży pstrąg ½ szklanki białego wytrawnego wina 5 piórek zielonej cebulki grubo pokrojony estragon do smaku sól, biały pieprz cytryna do dekoracji Sposób przyrządzenia: Pstrąga sprawić, usunąć skórę, dokładnie umyć i osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W rondlu umieścić porcje ryby, podlać winem, dodać estragon i…