Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp panierowany w grzankach

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1,5 kg
  • grzanki z bułki
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • olej i masło
  • cytryna

    Marynata:

  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1 cebula
  • tarty imbir do smaku
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, przyprawić nią porcje ryby, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Obsączoną z nadmiaru marynaty rybę obtoczyć w mące, zanurzyć w zmiksowanych jajkach, panierować w drobniutkich grzankach z białego pieczywa. Tak przygotowane porcje ryby smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z cytryną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *