Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryba

Karp duszony w piwie

Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 3 łyżki masła ½ l ciemnego piwa 10 dag suszonego piernika 2 goździki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać marchewkę startą na tarce. Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać karpia pokrojonego na kawałki. Doprawić…

Karasie duszone w śmietanie

Składniki: 1 kg karasi 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ½ szkl śmietany 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Karasie podzielić na porcje, które oprószyć solą oraz mąką i przesmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zarumienią wlać bulion i trzymać na…

Śledzie z jabłkiem Haliny

Składniki: 6 filetów śledzi w oleju łyżka octu 2 spore cebule 2 łyżki cukru 2 duże ząbki czosnku 1 winne jabłko 1 łyżka oleju 3 duże łyżki śmietany sól Sposób wykonania: Śledzie pokroić na duże kawałki, które skropić octem i odstawić na bok. W między czasie obrane jabłko zetrzeć na tarce czosnek posiekać a cebulę…

Śledź po żydowsku

Składniki: 7 – 8 solonych filetów śledziowych 3/4 szklanki mleka 1 pomarańcza winne jabłko kiszony ogórek 1 cebula 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania; Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odsączyć i pokroić na duże kawałki. Następnie obrane pomarańcze, jabłko, cebulę i ogórka…