Składniki: 1 karp /około 1/ ½ kg 4 łyżki mąki 15 dkg masła pieprz, sól do smaku 2 ząbki czosnku posiekane zioła /natka pietruszki i tymianku/ 3 łyżki masła,3 łyżki oleju do smażenia Sposób wykonania: Karpia oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i…
Tag: ryba
Listy
Pstrągi po wiedeńsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 g masła 100 g cebuli ½ szkl białego wytrawnego wina 60 g marchwi 60 g pietruszki 30 g selera ½ cytryny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Obrane warzywa pokroić w kostkę po czym zalać 5 szklankami wody i gotować 1 minut. Po tym czasie dodać sprawione i…
Listy
Zupa rybna z pomidorami i papryką
by Grażyna • • 0 Comments
Listy
Śledzie z pomidorami i anchois
by Katarzyna • • 0 Comments
Składniki: 4 śledzie 1 łyżeczka soli czosnkowej sok z 1 cytryny 4 koreczki anchois 30 g mąki 3 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 3 łyżki oleju 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 strąk słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z jajkiem, serem oraz paprykę. Powstałą masą napełnić …
Listy
Pstrągi z migdałami i pomidorami
by Lola • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 1 szkl mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 40 g migdałów 1 cytryna 2 pomidory natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Wypatroszone pstrągi oprószyć solą po czym zalać je mlekiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ryby odsączyć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju…