Składniki:
- 1,5 kg ryby słodkowodnej
- 2 cebule
- pęczek włoszczyzny
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 0,3 l śmietany
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- mąka
Sposób wykonania:
Sprawioną i wyfiletowaną rybę pokroić na kawałki, które oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i zalać wodą. Gotować na małym ogniu.
Natomiast z pozostałych głów, ogonów oraz kręgosłupów ugotować wywar. Dodając do nich warzywa, liść laurowy i zalewając całość 3 szklankami wody.
Gotowy wywar przecedzić i zalać nim rybę.
Następnie jajka, mąkę i wodę zagnieść ze sobą tworząc zacierkę, którą gotować w zupie.
Na sam koniec zagęścić zupę śmietaną.