Składniki:
- 1 karp /około 1/ ½ kg
- 4 łyżki mąki
- 15 dkg masła
- pieprz, sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- posiekane zioła /natka pietruszki i tymianku/
- 3 łyżki masła,3 łyżki oleju do smażenia
Sposób wykonania:
Karpia oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka ryby z obu stron na złocisty kolor, przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, dla osączenia nadmiaru tłuszczu. Miękkie masło utrzeć z posiekanymi ziołami ,roztartym czosnkiem i szczyptą soli. Z tak przygotowanej masy uformować wałeczek i schłodzić w lodówce, pokroić w plastry, dodawać do karpia.