Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony karp na święta Iwony

Składniki:

  • 1 karp /około 1/ ½ kg
  • 4 łyżki mąki
  • 15 dkg masła
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane zioła /natka pietruszki i tymianku/
  • 3 łyżki masła,3 łyżki oleju do smażenia

Sposób wykonania:
Karpia oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w dzwonka, oprószyć  solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i masło. Na niezbyt dużym ogniu smażyć dzwonka ryby z obu stron na złocisty kolor, przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, dla osączenia nadmiaru tłuszczu. Miękkie masło utrzeć z posiekanymi ziołami ,roztartym czosnkiem i szczyptą soli. Z tak przygotowanej masy uformować wałeczek i schłodzić w lodówce, pokroić w plastry, dodawać do karpia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *