Składniki: • 4 filety z piersi kurczaka • 1 kg świeżego szpinaku (lub 60 dag szpinaku mrożonego) • 1 cebula • 1,5 szklanki rosołu (instant) • 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany • 1 żółtko • 7 łyżek masła lub margaryny • 2 łyżki mąki • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny • 1 czubata…
Tag: rosół
Rosół
Rosół specjalnie dla chorych
by marek • • 0 Comments
Dla bardzo ciężko chorych i osłabionych, gotuje się bardzo esencjonalny rosół w następujący sposób: kilo polędwicy lub pierwszej krzyżowej (biodrowej) oczyścić starannie z łoju, obmyć w wodzie, pokrajać w kostkę i wraz z włoszczyzną w talarki pokrajaną (bez cebuli) włożyć do dużego słoja, zalać zimną wodą tyle, aby tylko mięso przykryło i zawiązać jak na kompoty pęcherzem. Niech tak postoi przez noc na chłodnym miejscu, aby woda wszystkie soki z mięsa wyciągnęła. Rano wstawić słoik do garnka z sianem zalać zimną wodą do pełna i gotować przez 3 godziny. Gdy przestygnie wyjąć słoik, otworzyć, zlać rosół przez sitko, posolić, a gdy się ustoi; podać choremu zagrzany razem z makaronem. Można wrzucić kilka plasterków ugotowanej marchewki.
Zupy
Zupa krem z marchewek
by Bahus • • 0 Comments
Zupy
Zupa z Florencji
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 15 dag pieczarek, 1,5 l rosołu (może być z kostki) 2 dag kaparów (opcjonalnie), 25 dag ugotowanego domowego makaronu, 150 ml śmietany, 10 dag startego żółtego sera, natka pietruszki, 1 łyżka masła, sól, pieprz i majeranek do smaku. Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Zalać rosołem, dodać kapary. Gotować…
Zakąski
Galaretka z jajkami przepiórczymi
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • 200 g szynki konserwowej • 1 litr rosołu z kury (może być bulion z kostki) • 1 puszka groszku konserwowego • 10 jajek przepiórczych • 10 pomidorków winogronowych • 6 łyżeczek żelatyny • natka pietruszki i liście sałaty do dekoracji Sposób przyrządzenia: Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody, a gdy napęcznieje wymieszać z wrzącym…