Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rosół

Filety z kurczaka na szpinaku

Składniki: • 4 filety z piersi kurczaka • 1 kg świeżego szpinaku (lub 60 dag szpinaku mrożonego) • 1 cebula • 1,5 szklanki rosołu (instant) • 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany • 1 żółtko • 7 łyżek masła lub margaryny • 2 łyżki mąki • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny • 1 czubata…

Rosół specjalnie dla chorych

Dla bardzo ciężko chorych i osłabionych, gotuje się bardzo esencjonalny rosół w następujący sposób: kilo polędwicy lub pierwszej krzyżowej (biodrowej) oczyścić starannie z łoju, obmyć w wodzie, pokrajać w kostkę i wraz z włoszczyzną w talarki pokrajaną (bez cebuli) włożyć do dużego słoja, zalać zimną wodą tyle, aby tylko mięso przykryło i zawiązać jak na kompoty pęcherzem. Niech tak postoi przez noc na chłodnym miejscu, aby woda wszystkie soki z mięsa wyciągnęła. Rano wstawić słoik do garnka z sianem zalać zimną wodą do pełna i gotować przez 3 godziny. Gdy przestygnie wyjąć słoik, otworzyć, zlać rosół przez sitko, posolić, a gdy się ustoi; podać choremu zagrzany razem z makaronem. Można wrzucić kilka plasterków ugotowanej marchewki.

Zupa krem z marchewek

Składniki:

  • 1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
  • 3 szklanki rosołu (instant)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 ząbek czosnku
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 dag marchewki
  • 4 kromki chleba tostowego

Zupa z Florencji

Składniki: 15 dag pieczarek, 1,5 l rosołu (może być z kostki) 2 dag kaparów (opcjonalnie), 25 dag ugotowanego domowego makaronu, 150 ml śmietany, 10 dag startego żółtego sera, natka pietruszki, 1 łyżka masła, sól, pieprz i majeranek do smaku. Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Zalać rosołem, dodać kapary. Gotować…

Galaretka z jajkami przepiórczymi

Składniki: • 200 g szynki konserwowej • 1 litr rosołu z kury (może być bulion z kostki) • 1 puszka groszku konserwowego • 10 jajek przepiórczych • 10 pomidorków winogronowych • 6 łyżeczek żelatyny • natka pietruszki i liście sałaty do dekoracji Sposób przyrządzenia: Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody, a gdy napęcznieje wymieszać z wrzącym…