Składniki:
- 1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
- 3 szklanki rosołu (instant)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rzeżuchy
- 1 ząbek czosnku
- tarta gałka muszkatołowa,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 70 dag marchewki
- 4 kromki chleba tostowego
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łyżkę tłuszczu rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę, krótko podsmażyć, zalać rosołem. Gotować 20 minut. Kilka plasterków marchewki odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować w rosole. Zaciągnąć śmietaną, doprawić solą, pieprzem cukrem i gałką muszkatołową. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Tosty pokroić w kostkę. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, usmażyć grzanki. Przełożyć je do zupy razem z odłożonymi plasterkami marchewek. Posypać listkami rzeżuchy.