Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z marchewek

Składniki:

  • 1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
  • 3 szklanki rosołu (instant)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 ząbek czosnku
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 dag marchewki
  • 4 kromki chleba tostowego

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łyżkę tłuszczu rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę, krótko podsmażyć, zalać rosołem. Gotować 20 minut. Kilka plasterków marchewki odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować w rosole. Zaciągnąć śmietaną, doprawić solą, pieprzem cukrem i gałką muszkatołową. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Tosty pokroić w kostkę. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, usmażyć grzanki. Przełożyć je do zupy razem z odłożonymi plasterkami marchewek. Posypać listkami rzeżuchy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *