Składniki:
• 4 filety z piersi kurczaka
• 1 kg świeżego szpinaku (lub 60 dag szpinaku mrożonego)
• 1 cebula
• 1,5 szklanki rosołu (instant)
• 3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany
• 1 żółtko
• 7 łyżek masła lub margaryny
• 2 łyżki mąki
• 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
• 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
• otarta skórka z 1/2 cytryny
• tarta gałka muszkatołowa
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przebrać świeży szpinak, dokładnie opłukać, osączyć na sitku (szpinak mrożony rozmrozić).
Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Umyć mięso, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, smażyć filety na złoty kolor po 5 minut z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wsypać na patelnię łyżeczkę mielonej kolendry, wlać 1,5 szklanki rosołu. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu jeszcze 5 minut. Rozgrzać w garnku 3 łyżki tłuszczu, zeszklić cebulę, wrzucić szpinak, dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Przecedzić sos śmietanowy do drugiego garnka, zaprawić mąką. W tym celu zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę, wrzucić do sosu. Zagotować, zdjąć garnek z ognia. Pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na szpinaku. Polać odrobiną sosu, udekorować plasterkami cytryny. Resztę sosu podawać w sosjerce.