Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka z jajkami przepiórczymi

Składniki:


• 200 g szynki konserwowej
• 1 litr rosołu z kury (może być bulion z kostki)
• 1 puszka groszku konserwowego
• 10 jajek przepiórczych
• 10 pomidorków winogronowych
• 6 łyżeczek żelatyny
• natka pietruszki i liście sałaty do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody, a gdy napęcznieje wymieszać z wrzącym rosołem i zagotować.
Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki, a szynkę w kostkę.
Groszek osączyć.
Do niewielkich filiżanek lub pojemniczków włożyć po 2 połówki jajek. Udekorować natką pietruszki i pomidorkami.
Zalać kilkoma łyżkami przygotowanego rosołu i odstawić do schłodzenia.
Po zastygnięciu na galaretce ułożyć groszek i pokrojoną szynkę. Zalać pozostałym rosołem i ponownie pozostawić do schłodzenia.
Galaretkę ułożyć na paterze udekorowanej sałatą, pietruszką, pomidorami i groszkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *