Ciasto:
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 300-320 g mąki
Składniki: mąka 20 dkg ziemniaki gotowane zmielone 10 dkg masło 10 dkg – może też być margaryna cukier 10 dkg jajko 1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do ziemniaków dodajemy mąkę, cukier, masło, jajko, proszek. Siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ½ cm. Wycinamy trójkąty i…
Składniki: Ciasto: 250 ml oliwy 250 ml wody 50 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich 25 dag migdałów łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód Sposób przyrządzenia: Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać…
Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 3 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 3 łyżki oleju 250 g maku 0,5 szklanki cukru 1 jajo aromat migdałowy 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów) Sposób wykonania: Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce…