Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rogaliki

Pyszne rogaliki

Składniki:

  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wody
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 25 dag migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • miód


Sposób przyrządzenia:

Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.

Rogaliki z kremem

Składniki: 1/2 litra mleka 10 dag. drożdży 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 3/4 kostki margaryny szczypta soli 1,5 kg. mąki krem czekoladowy Sposób przyrządzenia: Z mleka, drożdży i 4 łyżek mąki i łyżki cukru rozrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka utrzeć  z cukrem mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn…

Rogaliki drożdżowe

Składniki: 1 margaryna 50 dag mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 1 cukier waniliowy 6 dag drożdży szczypta soli powidła lub kostka czekolady Sposób przyrządzenia: Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać  jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką aby wyrosło. Mąkę posiekać z margaryną, a…

Rogaliki z marmoladą

Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 serek homogenizowany 2,5 szklanki mąki twarda marmolada 1 żółtko cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Miękkie masło utrzeć z serkiem homogenizowanym, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, owinąć ją w folię i dobrze schłodzić w lodówce, ciasto cienko rozwałkować i pokroić w trójkąty. Posmarować każdy…

Rogaliki nadziane parówką

Składniki: 10 parówek lub franfruterek 1 jajko ziarna sezamu lub maku Ciasto: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób przyrządzenia: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i…