Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki nadziane parówką

Składniki:

    • 10 parówek lub franfruterek
    • 1 jajko
    • ziarna sezamu lub maku

    Ciasto:

    • 100g ml ciepłego mleka
    • 200 g mąki
    • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki oleju z oliwek
    • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula


    Sposób przyrządzenia:
    Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
    Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm.
    Z ciasta wykrawamy kawałki o kształcie trójkąta, układamy na nich obrane z osłonek parówki (frankfruterek nie obieramy) i zawijamy nadając im kształt rogalika. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *