Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Parówki zapieczone w cieście francuskim

Składniki:

    • parówki lub frankfruterki
    • ser mozzarella
    • jajko

    Ciasto:

    • 25 dkg mąki
    • 3 krople soku z cytryny
    • ½ szklanki wody
    • 4 dkg stopionego masła
    • 10 dkg masła schłodzonego
    • sól do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jest to proces ciut skomplikowany więc mniej cierpliwym polecam zakup ciasta mrożonego. Przesiać na stolnice mąkę i sól; zrobić w środku dołek. Wlać masło i wodę do środka i zarobić końcami palców, stopniowo zgarniając mąkę tak, aby powstała góra okruszków, jeśli są suche dodać kilka kropel wody i zagnieść całość razem by powstało ciasto. Nożem do ciasta zarabiać ciasto z góry na dół, obrócić i zarabiać w drugą stronę. Ciasto powinno utworzyć miękka kulę. Naciąć ciasto na krzyż, by nie pękało, owinąć folią i wstawić do lodówki. na 15-20 minut. Resztę masła zmiękczyć, rozgniatając je wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkować masło w kwadrat o boku 10 cm. Masło musi mieć tę samą konsystencję co ciasto, bo nie będą się wałkowały równo i warstwy nie będą takie same. Jeśli masło będzie za miękkie będzie wypływać na boki. Zbyt twarde może przebić ciasto i zniszczyć układ warstw.
    Położyć ciasto na dobrze zmoczonej powierzchni. Rozwałkować w formę krzyża, środek robiąc trochę grubszy niż ramiona. Położyć masło na środku krzyża i złożyć jego ramiona, by powstała paczuszka. Odwrócić ciasto, by wyglądało jak książka o grzbiecie z lewej strony. Przyklepać i rozwałkować ciasto w prostokąt 15 na 45 cm. Wałkować jak najdokładniej, szczególnie na brzegach, bo przy złożeniu brzegi nie będą się pokrywać i warstwy będą nierówne. Złożyć ciasto jak list, górna trzecia cześć do dołu, a dolna trzecia cześć  do góry, by znów uformować prostokąt, zmiatając pędzelkiem mąkę spomiędzy warstw. Obrócić ciasto o 90 stopni, by grzbiet "książki" wypadał z lewej strony i przycisnąć brzegi wałkiem, by się skleiły. Rozwałkować i złożyć, jak poprzednio, zaznaczając delikatnie na brzeżku ciasta każdy obrót śladem palca, dzięki temu nie pogubimy się. Owinąć ciasto folią i schłodzić. Operację tą powtarzamy 4 – 6 razy.
    Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy kawałki o kształcie prostokąta, na krótszym boku kładziemy obraną z osłonki parówkę (końce nacinamy jak na zdjęciu) i słupek sera mozzarella. Zwijamy w rulon koniec ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ciasto leciutko się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *