Składniki:
- parówki lub frankfruterki
- ser mozzarella
- jajko
- 25 dkg mąki
- 3 krople soku z cytryny
- ½ szklanki wody
- 4 dkg stopionego masła
- 10 dkg masła schłodzonego
- sól do smaku
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jest to proces ciut skomplikowany więc mniej cierpliwym polecam zakup ciasta mrożonego. Przesiać na stolnice mąkę i sól; zrobić w środku dołek. Wlać masło i wodę do środka i zarobić końcami palców, stopniowo zgarniając mąkę tak, aby powstała góra okruszków, jeśli są suche dodać kilka kropel wody i zagnieść całość razem by powstało ciasto. Nożem do ciasta zarabiać ciasto z góry na dół, obrócić i zarabiać w drugą stronę. Ciasto powinno utworzyć miękka kulę. Naciąć ciasto na krzyż, by nie pękało, owinąć folią i wstawić do lodówki. na 15-20 minut. Resztę masła zmiękczyć, rozgniatając je wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkować masło w kwadrat o boku
Położyć ciasto na dobrze zmoczonej powierzchni. Rozwałkować w formę krzyża, środek robiąc trochę grubszy niż ramiona. Położyć masło na środku krzyża i złożyć jego ramiona, by powstała paczuszka. Odwrócić ciasto, by wyglądało jak książka o grzbiecie z lewej strony. Przyklepać i rozwałkować ciasto w prostokąt 15 na
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy kawałki o kształcie prostokąta, na krótszym boku kładziemy obraną z osłonki parówkę (końce nacinamy jak na zdjęciu) i słupek sera mozzarella. Zwijamy w rulon koniec ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ciasto leciutko się zarumieni.